Bitje svetlobe - zelisca

Žajbelj

(Salvia officinalis)

 

"Poznam zdravilo nesmrtnosti," so po širnem žajbelj, antiseptik, zelišče, rastlina, zdravilosvetu in v številnih časih pisali učenjaki, zeliščarji in zdravilci. Prav njegovo ime govori to isto zgodbo, latinsko salvare pomeni ozdraveti oziroma zdraviti. Priznava ga večina ljudstev in starodavnih civilizacij. Keltski druidi so z njim poskušali obuditi mrtve, Karel Veliki ga je zapovedal gojiti v vseh samostanskih vrtovih in v tem času so napisali kar 400 strani obsežno knjigo zgolj o žajblju in njegovi uporabi. Celo tako poznana tradicija pitja čaja v Angliji se je do 16. stoletja nanašala predvsem na žajbelj.

 

Žajbelj ima vijolične cvetove in liste srebrnkastega leska, raste grmičasto. Poznamo mnogo vrst, med bolj poznanimi

pa nam je gotovo travniška kadulja.

 

In kaj vse ta zdravitelj lahko preobrazi?

  • Ima močno antiseptično delovanje, zato grgranje ali obkladki preprečujejo vnetja. Primeren je tudi pri vnetju črevesja in želodca.
  • Pri prehladih ni dober le za vneto grlo, ampak pomaga tudi pri težavah z dihalnimi potmi.
  • Je rešitelj žensk, ki trpijo zaradi premočnih menstruacij. V pomoč pa je tudi v drugih obdobjih ciklusa, saj je uporaben pri belem toku. Na splošno krepi maternico, in ker imitira estrogen, uravnava praktično vse delovanje ženskih spolnih organov. Priporočljiv je prav tako za nadlogo navalov vročine v menopavzi.
  • Ima sposobnost revitaliziranja ledvic, zato je dobrodošel pri kakršnihkoli težavah povezanih z urinom.
  • Ker krči in zapira, se ga priporoča za ustavljanje krvavitev (npr. dlesni).
  • Za vse gurmane je žajbelj dober dodatek za lažjo prebavo ob mastnih jedeh.
  • Spregledal ga ni niti Rudolf Breuss, zato je, kot močan antioksidant, spremljevalec v dietah pri naravnem zdravljenju raka.
  • Čisti kri.

Še en dokaz o žajbljevi veličini pa je opozorilo, naj se z njim ne pretirava. Prav tako naj se ga ogibajo nosečnice, epileptiki, osebe s povišanim krvnim tlakom, sladkorni bolniki ter tisti, ki jemljejo pomirjevala.

 

 

(Povzeto po knjigah Ščepec rešitve, Zamolčane skrivnosti moči zelišč, avtoric S. Lončar, S. Topolovec, M. Kočevar Fetah, N. Baćac in Zdravje iz božje lekarne, avtorice Marie Treben.)