Bitje svetlobe - zelisca

Sivka

(Lavandula angustifolia Miller)

 

Danes jo v vrečkah polagamo na police z oblačili, da bi odgnali molje in privabili lepo zloženemu perilu pomirjujoč vonj, včasih pa so jo, prav tako v vrečkah, nosili na telesu kot zaščito pred kugo (iz srednjega veka opisujejo namreč pred kugo zaščitene izdelovalce rokavic, ki so svoje izdelke dišavili ravno s sivkinim oljem). Da pa temu upravičeno izjemno znanemu zelišču vrnemo sanjski sloves, omenimo njegovo uporabo v bogatenju okusa sladic, ki so ga na plan priklicali Francozi v baroku in dejstvo, da je sivkino ime v latinskem jeziku izpeljanka glagola lavare, ki pomeni umivati, in da je začetnica aromaterapije.

 

Sivka v sebi očitno nosi veličino, saj zelišče, sivka, aromaterapija, zdravjeje večletnica, ki ji je dočakati tudi do 30 let. Razlikujemo sicer tudi hibride sivke, vendar se prava sivka od njih loči po tem, da ima le en cvet, na le eni veji, torej ne dela stranskih vejic. Ločujemo lahko tudi divjeraslo sivko, od masovno gojene (slednja je zaradi vseh dodatnih posegov posledično tudi manj koncentriranih učinkovin).

 

Če boste torej prišli do prave sivke, ki v naši deželi prav lepo uspeva, si z njo življenje lahko tako polepšate, kot olajšate.

  • Njeno delovanje je psihično in fizično izredno sproščujoče, zato jo mnogi uporabljajo pri motnjah spanja ali za pomoč ob glavobolu. danes ji priznavajo celo zdravilno moč pri duševnem nemiru.
  • Prav tako pomirjujoče deluje pri razdraženem želodčno-črevesnem predelu.
  • Sivkino eterično olje je dobro imeti pri sebi ob piknikih, saj omili srbečico in bolečino pikov komarjev in čebel. je tudi eno redkih, ki ga lahko nanašamo direktno na kožo. (Njena moč proti insektom pa se ne konča tu. Če posušimo sivkina stebelca, ta kot kadilo odlično služijo za odganjanje mrčesa.)
  • prav tako njeno eterično olje, zmešano z osnovnim oljem, pomaga pri bolečinah v mišicah in sklepih ter pri mišičnih krčih.
  • Znanstveno dokazano uravnava krvni pritisk.
  • V času nosečnosti ni primerna za notranjo uporabo.

Na splošno je vredno omeniti, da je sivka danes vedno bolj cenjena, saj znanost v njej (ponovno) odkriva več in več zdravilnih sposobnosti.

 

 

(Povzeto po knjigi Ščepec rešitve, Zamolčane skrivnosti moči začimb, avtoric S. Lončar, S. Topolovec, M. Kočevar Fetah, N. Baćac.)