Bitje svetlobe - zelisca

Bazilika

(Ocimum basilicum)

 

Bazilika

 

Uravnava stres

Bazilika že dolgo velja za zelišče, ki vpliva na dobro razpoloženje. Stimulira namreč hormone, ki uravnavajo odziv telesa na stres.

 

»Bistvo je očem skrito,« je modrost malega princa. Pa vam je znano, da to modrost s seboj že tisočletja nosi tudi bazilika?

 

Nekdaj naj bi, tik pred porodom, nosečnica spila bazilikin čaj, da bi s tem spoštljivo pozdravila božansko energijo.

 

Kraljevo zelišče

Ne le, da so jo antični pisci imenovali za kraljevo zelišče (starogrško »basileus« pomeni kralj), v hinduizmu je bila posvečena kar bogovoma Višnuju in Krišni, krščanstvu pa se je pridružila v legendi, da naj bi, po Kristusovem vstajenju, zrasla okrog njegovega groba.

 

V njen sloves ne govori le zgodovina, saj je v grški ortodoksni cerkvi med glavnimi sestavinami, ob pripravi blagoslovljene vode, še danes.

 

Različne vrste

Morda bi smeli reči, da nas bazilika z lahkoto potegne za nos, saj na videz ni tipična.

 

Obstaja namreč preko 60 različnih vrst gojene bazilike, pri katerih razlikujemo barvo, ki sega od svetlo zelene do močne vijolično rdeče.

 

Nagajivi za določitev so tudi lističi, saj se bohotijo v številnih dolžinah, hkrati pa so lahko skodrani, povsem ravni ali cikcakasti.

 

Vendar zgoraj naveden dvom zagotovo ne drži, saj nas njen prepoznaven vonj nikoli ne more zavesti o njeni pristnosti. Nos nam bo vsekakor povedal, da v rokah držimo baziliko.

 

Kdor si poželi njene »božanske« družbe, si jo bo, z njeno prijaznostjo, povsem lahko vzgojil kjerkoli ji bo nudil vlago in toploto.

 

Ne zahteva mnogo, nudi pa veliko

  • Eterična olja (proti notranjim parazitom, virusu herpesa ipd.), mineralne snovi (kalij, kalcij, magnezij, železo) in elemente v sledeh (cink, fosfor).

  • Je močna prijateljica predela glave: poživljanje, pomaga do koncentracije ob umskih obremenitvah in izčrpanosti, v srednjem veku je veljala celo za sredstvo proti depresiji in za zaščito pred zlimi duhovi, danes pa v povezavi s tem pomaga tudi ob motnjah spanja, vrtoglavici in ob utrujenih očeh.

  • Ima odlično protivnetno delovanje (npr. pri vnetju ušes, grla, mehurja, ledvic, dlesni in celo ob vneti sluznici prebavil, zato jo je dobro uporabiti tudi pri prebavnih težavah).

  • V pomoč zna biti doječim mamicam, saj spodbuja proizvajanje mleka v prsih.

  • Uravnava krvni pritisk in raven sladkorja, sploh ajurvedi je blizu (tam predstavlja lahko, suho in ostro).

 

Bazilika čaj

  1. Zavrite vodo
  2. V skodelico za čaj dodajte pol žličke posušene bazilike
  3. Počakajte nekaj minut

 

(Povzeto po knjigi Ščepec rešitve, Zamolčane skrivnosti moči začimb, avtoric S. Lončar, S. Topolovec, M. Kočevar Fetah, N. Baćac.)